Crash Landing on You - 10 zajímavostí

15:00 | 15.12.2020 Pegeta 0
Crash Landing on You je nepochybně jeden z největších korejských seriálových hitů roku, a proto jsem pro vás vybral desítku zajímavostí, které se vážou k tomuto seriálu.
Crash Landing on You
Crash Landing on You FOTO: preview.ph
1. Úspěch zaručen již před natáčením

Crash Landing on You je zcela jednoznačně jeden z největších hitů roku 2020, který je paradoxně v zahraničí opěvován daleko více než v domácí Koreji. Úspěch seriálu má mnoho důvodů (scénář, prostředí apod.), ale mezi ty největší patří hlavní herecké duo - Hyun Bin a Son Ye Jin (fanoušci je překřtili na BinJin), kteří patřili už před natáčením k velkým a respektovaným hvězdám a dávali záruku vysoké sledovanosti. S podobným názorem se ztotožňuje i režisér Lee Jung Hyo, který to přímo nikdy neřekl, ale podle jednoho člena štábu se s tímto efektem tak nějak počítalo.

2. Jak je důležité mít perfektní načasování

Herec Hyun Bin dostal otázku, proč si vybral právě tento seriál a docela nečekaně odpověděl, že po prvním přečtení mu přišel scénář jako velmi zábavný. Také zmínil, že většinou hraje akční nebo dramatické role a chtěl pro jednou zkusit romantickou komedii, a právě v té době, kdy měl tyto myšlenky, se mu do ruky dostal scénář k seriálu Crash Landing on You, takže se dá říct, že šlo o vhodné načasování.

3. Zajímavé lokace
 

Jedním z nejkouzelnějších prvků seriálu jsou lokace jako vystřižené z pohádek. Natáčelo se ve Švýcarsku, v Mongolsku i na populárním Jeju. Třeba Münsterbrücke či čtvrť Lindenhof v Curychu jsou jako vyšité pro romantické procházky ve dvou. Asi nejromantičtějším místem je Brienzské jezero v Bernských alpách poblíž Švýcarského hlavního města Bernu, kde kapitán Ri hrál na piano. Dále jsme mohli vidět kouzelný vysokohorský průsmyk Kleine Scheidegg, který najdete mezi vrcholy slavného Eigeru a Lauberhornu v oblasti Bernských alp. Posledním zajímavým místem hodným návštěvy, by mohl být například Panoramabrücke Sigriswil, který se nachází nedaleko města Thun.

4. Snadná příprava vs obtížná příprava

Herečka Son Ye Jin přiznala, že největší přípravou pro ni bylo sledování komediálních pořadů, aby se naladila na natáčení, jinak nebylo na co se speciálně připravovat. Zatímco Hyun Bin musel pilovat hru na piano, dva a půl měsíce strávil jen učením se severokorejského dialektu a jako ochránce Yoon Se Ri musel herec pravidelně chodit do posilovny.

5. Největší hvězda seriálu nejspíš nestála před kamerou

My všichni jistě známe slavného herce Hyun Bina nebo herečku Son Ye Jin, ale kdo z vás zná paní Park Ji Eun? Těm z vás, kteří už před zhlédnutím seriálu o této paní něco věděli, se hluboce klaním, protože já ji až donedávna vůbec neznal. V Jižní Koreji je ale paní Park Ji Eun dobře známá a respektovaná televizní scenáristka, která píše jeden seriálový hit za druhým, a tak není divu, že každá její další práce je extrémně očekávána. Bohužel mě nenapadla žádná analogie s podobně slavným českým nebo slovenským scénáristou či scenáristkou, který by se dokázal vyrovnat její popularitě a úspěšnosti, takže si musíte vystačit s vlastní představivostí. Pro diváky mimo Koreu je paní Park jen obyčejným dílkem ve skládačce Crash Landing on You, ale v Koreji je považována za důležitý článek úspěchu tohoto seriálu.

6. Miliarda jako nic

Netflix je světový fenomén, a i díky němu si seriál Crash Landing on You přišel na více než 1,75 miliardy online zhlédnutí již na konci února 2020, což je, jak asi sami uznáte, docela úspěch. Dnes už je číslo opět zase o něco vyšší a věřím, že ty dvě miliardy se zvládnou nebo možná už i zvládly. Ve všech hlavních zemích východní a jihovýchodní Asie (Filipíny, Indonésie, Malajsie, Singapur, Vietnam, Thajsko, Japonsko atd.) se seriál držel v žebříčku sledovanosti dlouhé týdny na prvním místě.

7. Je to příběh podle skutečné události…?

Není, ale jistá inspirace jednou nešťastnou nehodou tu přece jen je, ale zas tak dramatické jako je seriálový příběh, to rozhodně nebylo. Herečka Jung Yang se v roce 2008 plavila na lodi poblíž Incheonu, kde ji proud strhnul až za 38 rovnoběžku, a právě tento incident inspiroval scénáristku Park Ji Eun, aby si vymyslela příběh, který nám tvůrci letos představili. Krátce po odvysílání seriálu se objevila informace, že herečce Jung Yang zpět za hranici pomohl neznámý severokorejský voják, ale sama herečka tuto zprávu označila jako naprostý nesmysl a vysvětlila, že se zpátky dostala jednoduše po svých.

8. Severokorejská poradkyně

S odborným dohledem nad skutečnými reáliemi v Severní Koreji pomáhala tvůrcům severokorejská přeběhlice, a dnes už poměrně známá televizní hvězda a youtuberka, Kang Nara. Tuto slečnu v roce 2014 dostala do Jižní Koreje její matka (utekla o dva roky dříve), která zaplatila čínskému pašerákovi, aby ji dostal do Číny, kde se oklikou přes Myanmar a Thajsko dostala bezpečně do jižní části korejského poloostrova ke své matce.

9. Život v severokorejské vesnici

Podle poradkyně Kang Nary je zhruba 60% zobrazení Severní Koreje v seriálu přesné. Bohatší rodiny rády dávají své bohatství okázale na odiv. Tak třeba krajkové záclony za okny jejich domů a bytů jsou perfektním příkladem, který je vidět i v seriálu. Kang Nara, také ocenila velmi realistické skladování kimchi v podzemních sklepeních. "Vesnice v Severní Koreji nemají elektřinu, takže lidé nemají ani ledničky, a proto využívají kimchi jeskyně, kde skladují kimchi."

10. Účel světí prostředky aneb kuřata vyhrávají…

Skrytá reklama… Ale no tak, ta už skrytá rozhodně není a spíše se dere mílovými kroky do popředí. Asi vám neunikly do oči bijící reklamy na velmi chutná kuřata z BBQ Olive Chicken nebo luxusní šperky značky Swarovski, protože právě tyto velké společnosti nemalou měrou pomáhaly zaplatit seriálovou produkci, přičemž jako bonus poskytovaly štábu jídlo a šperky, které si mohli tvůrci zapůjčit pro potřeby natáčení. Je mi jasné, že o možnost propagovat své produkty v očekávaném a vysokorozpočtovém seriálu byl mezi firmami velký zájem, a proto je asi na místě zatleskat zákulisním schopnostem společností BBQ a Swarovski, že dokázaly tento konkurenční boj vyhrát. A jestli se ptáte, jestli se jim to vyplatilo, tak se můžete vsadit, že ano. U BBQ se prodeje zlepšily o celých 100 %, no a něžné pohlaví zase projevovalo nebývale velký zájem o náušnice od Swarovskiho. Společnost BBQ Olive Chicken se na obrazovkách v seriálu Crash Landing on You jen rozehřívala, protože o pár měsíců později se dostala jejich lahodně ostrá a křupavá kuřata k ústům opravdového "kuřecího krále".


ZDROJ: Soompi.com, scmp.com, en.blog.kkday.com, herworld.com, straitstimes.com


Diskuze

TOP0 článků

Anketa

Z jaké další asijské země, kromě Jižní Koreje, posloucháte hudbu nejčastěji?

Taiwan
1,3%
Čína
46,9%
Japonsko
34,8%
Vietnam
5,4%
Thajsko
8%
Filipíny
0,5%
Indie
0,5%
Singapur
0,6%
Mongolsko
0,3%
Jiná
1,8%
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9