Památka Raymonda Chowa, zakladatele slavného studia Golden Harvest

15:00 | 20.11.2018 Kali 0
Tento měsíc nás navždy opustila legenda hongkongského filmu, muž, díky kterému známe jména jako Bruce Lee, Jackie Chan ale i mnoho dalších asijských hvězd - Raymond Chow. 
Hvězda Raymonda Chowa na Hongkongském chodníku slávy
Hvězda Raymonda Chowa na Hongkongském chodníku slávy FOTO: wikipedia.org
Raymond Chow, jedna z legend hongkongského filmu, zakladatel známého studia Golden Harvest, zemřel v pátek druhého listopadu. Ve věku 91 let tak zemřel muž, díky kterému zná svět jména jako Bruce Lee, Jackie Chan nebo Michelle Yeoh. Dne 19. listopadu se konal jeho pohřeb, na kterém nechyběli jeho filmoví "svěřenci".

Golden Harvest - legendární hongkongské studio, pod nímž vznikaly ty největší asijské akční klasiky a díky němuž poznal svět hongkongské martial arts filmy. A právě s ním se neodmyslitelně pojil Chow, který se svým kolegou Leonardem Ho opustil v roce 1970 tehdejší největší hongkongské studio Shaw Brothers a založil si vlastní.


Bruce Lee ve filmu Cesta Draka (1972)

Jejich první úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, do studia se jim totiž podařilo nalákat v té době téměř neznámého Bruce Leeho. Už po svém prvním filmu se stal Lee obrovskou hvězdou a s dalšími filmy se proslavil i za hranicemi, hlavně pak v USA. Filmy jako Drak přichází nebo Pěst plná hněvu jsou dnes klasikou. Bohužel, Leeova kariéra netrvala dlouho, zemřel po dokončení svého čtvrtého filmu.

Další hvězdou, které se díky Golden Harvest podařilo prosadit, byl pak Jackie Chan, který zase vsadil na svůj komediální talent a přidal do kung fu filmů humor. V osmdesátých letech se spojil se svými bývalými spolužáky Samem Hungem a Biao Yuenem a natočili spolu řadu úspěšných filmů. Chanovy slavné filmy jako série Police Story nebo Legenda o opilém Mistrovi vznikly právě tady. Svým charismatickým úsměvem a vystupováním se mu pak povedlo získat přízeň i západního publika a dnes je celosvětovou hvězdou.


Jackie Chan, Sammo Hung a Yuen Biao ve filmu Wheels on Meals (1984)

Kromě těchto legend točili u Golden Harvest také další slavní herci jako Donnie Yen, Jet Li nebo Michelle Yeoh, kteří jsou známí jak východnímu, tak západnímu publiku. Kromě Hongkongu působilo studio Golden Harvest také na západě. Za zmínku stojí třeba série filmů Želví ninjové.

Raymond Chow bude filmovému průmyslu chybět, v každém případě zůstane navždy legendou. 

FOTO: Screenshot z filmu, port.hu

Diskuze

TOP0 článků

Anketa

Z jaké další asijské země, kromě Jižní Koreje, posloucháte hudbu nejčastěji?

Taiwan
1,3%
Čína
46,9%
Japonsko
34,8%
Vietnam
5,4%
Thajsko
8%
Filipíny
0,5%
Indie
0,5%
Singapur
0,6%
Mongolsko
0,3%
Jiná
1,8%
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9