Turbo

Autor BoraBene, 02.09.2017
Alba 280 km/h Speed, New Sensation, Born Again, Perfect Love, E-Mail My Heart, History, Again, Turbo Splash
Členové Kim Jong Kook, Kim Jung Nam, Mikey
Aktivní 1995 - 2000; 2015 - současnost
channels.vlive.tv/F5D12B
Turbo (터보) je jihokorejské duo/trio. Původně v něm působili Kim Jong Kook a Kim Jung Nam. V roce 1997 Kim Jung Nam opustil skupinu a později se do ní přidal nový člen Mikey. Mezi lety 1995 a 2000 se zařadili mezi největší korejské hvězdy a v celé Asii prodali miliony alb a nahrávek. V roce 2005 se po 15 letech vrátili jako trio, s písní Again. Od roku 1996 do roku 2000 získali Turbo celkem 16 hlavních cen (SBS, KBS, MBC, Golden Disk, Sports Seoul Music Award).


 

POČÁTKY

Turbo vzniklo v říjnu 1994, mělo konkurovat taneční skupině Deux. Bývalý DJ Kim Jung Nam byl zodpovědný za rap a choreografii a Kim Jong Kook, bývalý vokalista ze středoškolské kapely, se ujmul zpěvu.

První album 280 km/h speed vydali v srpnu 1995. Jejich debutová píseň nesla název My Childhood Dream. Následovali písně Black Cat a Choices, po nichž členové Turbo získali přezdívku „šílená děcka taneční hudby“, protože jejich popularita vzrostla šíleně rychle.

Rok od debutu se Turbo vrátili s druhým albem New Sensation. V prvních dvou měsících se ho prodalo 800 000 kopií.


 

NOVÝ ČLEN

Bohužel měsíc na to se Turbo rozpadlo kvůli nedorozuměním s vedením. Turbo zmizelo do ústraní, které bylo tak efektivní, že policie byla vyzvána k tomu, aby prozkoumala, kde se členové nachází. Veřejnost volala po jejich návratu, a tak se polovina Turba opravdu vrátila na scénu. Kim Jung Nam opustil duo a v roce 1999 se přidal pětičlenné skupině SNAP.

Nový člen Mikey se v 6 letech přestěhoval s rodinou do Californie. S cílem stát se zpěvákem se v květnu 1997 vrátil do Jižní Korey a přihlásil se do konkurzu na nového člena Turbo. Mezi 3 500 účastníky se stal členem právě on.

V říjnu 1997 se Turbo vrátili s třetím albem Born Again a opět s ním sklidili úspěch. Will Smith jim v té době nabídl spolupráci na jeho písni Just the Two of Us, kterou chtěl vydat i v asijské verzi.

Na čtvrtém albu Perfect Love vyzkoušeli techno, R&B, hip hop i baladu. Jejich titulní skladbu I Got a Girlfriend média označovala za svěží a komickou změnu pro Turbo. Na popularitě jim to však neubralo.
 

BAN

Těžké časy pro Turbo měly teprve nastat. V prosinci 1998 se po boku H.O.T., S.E.S., Fin.K.L, Clon a Sechs Kies účastnili Asia Superconcertu. Účastnili se ho zpěváci z celé Asie, včetně Japonska, Hong Kongu, Malajsie, Taiwanu, a vysílalo se v Jižní Koreji, Číně a Japonsku. Kvůli dalším nesnázím s vedením se Kim Jong Kook rozhodl zaprotestovat, na koncertě nevystoupil a odešel bez úklony. Toto neslušné chování sklidilo značnou kritiku, protože koncertu se zúčastnili i vlivní politikové. Kvůli tomuto incidentu bylo Kim Jong Kookovi a Turbu zakázáno vystupovat na TV.

Ban vypršel v říjnu 1999 a o čtyři měsíce později se Turbo vrátili s pátým albem Email my heart. Na albu se podíleli nejlepší korejští muzikanti a skladatelé, například Yoon Il Sang, Yoo Jung Yun, Joo Young Hoon, and Ahn Jung Hoon. K oslavě nového tisíciletí zahrnovalo 2 000 alb speciální poukaz, který garantoval kopii dalších alb.


 

ROZPAD SKUPINY

V roce 2000 Kim Jong Kook opustil agenturu kvůli vypršení smlouvy a začal se věnovat sólové kariéře. Mikey se po vypršení víza vydal do New Yorku studovat hudbu a později se stal členem M3. Aby svou kariéru zakončili se vším všudy, vydali ještě poslední album History, na kterém se nacházely největší hity a 3 nové písně.
 

NÁVRAT

Na oslavu výročí 20 let od založení skupiny se sešli všichni tři členové a na svět přišlo album Again, vydané na Vánoce 2015. V červenci 2017 se fanoušci dočkali letního alba Turbo Splash s titulní písní Hot Sugar.





 

TOP0 článků

Anketa

Z jaké další asijské země, kromě Jižní Koreje, posloucháte hudbu nejčastěji?

Taiwan
1,3%
Čína
46,9%
Japonsko
34,8%
Vietnam
5,4%
Thajsko
8%
Filipíny
0,5%
Indie
0,5%
Singapur
0,6%
Mongolsko
0,3%
Jiná
1,8%
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9