Shah Rukh Khan je jeden z nejslavnějších indických herců a prominentní postava Bollywoodu. Je také filmovým producentem a televizním moderátorem. Je přezdíván jako King Khan, Shah Sir nebo SRK. Tato herecká hvězda se narodila 2. listopadu 1965 v Dilí v Indii.

Studoval na školách St. Columba’s School, Hansraj College a své studium zakončil titulem z masových komunikací v roce 1988 na Jamia Millia Islamia, Národní islámské univerzitě. Po smrti rodičů se odstěhoval do Mumbaie a započal zde svou hereckou kariéru.

Je věřící muslim, ale jeho manželka je hindka, stejně jako Khanova žena ve filmu My Name is Khan. S manželkou Gauri, s níž se oženil ještě před počátkem své slávy, má tři děti, které společně vychovávají v duchu obou náboženství. Nejstarší z jejich dětí je syn Aryan, prostřdní dcera Suhana a nemladší syn Abram. 

Shah Rukh a Gauri / FOTO: santabanta.com
 
Shah Rukh Khan debutoval v roce 1992 ve filmu Deewana. Od té doby se objevil v mnoha komerčně úspěšných filmech a získal úspěšné ohlasy u kritiků díky mnoha ze svých rolí.

Shah Rukh za svou práci získal již 14 cen Filmfare Awards z nichž 8 je v kategorii Nejlepší herec. V roce 2005 jej vláda Indie poctila Padma Shri (4. nejvyšší civilní vyznamenání v Indii, které vydává vláda Indie) za jeho přispívání v indické kinematografii.

Jeho producentská společnost se jmenuje Red Chillies.

TOP0 článků

Anketa

Z jaké další asijské země, kromě Jižní Koreje, posloucháte hudbu nejčastěji?

Taiwan
1,3%
Čína
46,9%
Japonsko
34,8%
Vietnam
5,4%
Thajsko
8%
Filipíny
0,5%
Indie
0,5%
Singapur
0,6%
Mongolsko
0,3%
Jiná
1,8%
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9