Wilber Pan

Autor Mei, 29.07.2014
Alba Gecko Stroll (2002), Pass Me The Mic (2003), Wu Ha (2004), The Expert (2005), Around the World (2006), Play It Cool (2007), 007 (2009), 808 (2011), The Story of Billy (2012), Crown & Clown (2014)
Aktivní 2002 - současnost
www.willpan.com.tw/
www.youtube.com/WillPan4U
www.facebook.com/WilberPa...
twitter.com/willpan23
https://plus.google.com/u...
http://www.weibo.com/u/17...
Wilber Pan, také známý jako Will Pan (Pan Weibo; 潘瑋柏) je taiwanský zpěvák, skladatel, rapper, hudební producent, herec, podnikatel a investor. Will se narodil 6. srpna 1980 v Západní Virginii v USA. Ve věku 7 let se se svými rodiči přestěhoval na Taiwan. Navštěvoval Dominikánskou mezinárodní školu a Taipeiskou americkou školu. Promoval v roce 1999. Bylo mu nabídnuto sportovní stipendium v basketbalu NCAA Division III College. On se však rozhodl, že ve svém vzdělání bude pokračovat na California State Polytechnic University v Pomoně (aka Cal Poly Pomona) v USA. Před dokončením školy se ale rozhodl pro cestu showbyznysem a nedodělal ji.
 
V roce 1999 se zúčastnil pěvecké soutěže BBC Star. Mezitím internoval na Broadcasting Corporation v Číně. Později se ještě zúčastnil pěvecké soutěže NMG/BMG v Los Angeles. Jeho vystupování v pěveckých soutěžích upoutalo manažera herce Andyho Laua a byl pozván na konkurz na Channel V, v jehož programech začínal jako moderátor.
 
V roce 2001 podepsal smlouvu s BMG a spolu s Jasonem Tangem debutoval jako moderátor ve V Style Society. V tom samém roce si zahrál v taiwanském dramatu Great Teacher (麻辣鮮師) a přispěl 4 písněmi do soundtracku.
 
V roce 2002 vydal debutové mandarínské sólové album Gecko Stroll. Album obsahuje skladby jako By My Side (站在你這邊), kterou složil Jay Chou, a I'm Not Afraid (我不怕), kterou má na svědomí čínský zpěvák Anson Hu. Na písni Special Guest (特別來賓) pak spolupracoval s Evonne Hsu.


 
V září 2013 vydal druhé album Pass Me The Mic a v říjnu pak uspořádal první minikoncert s názvem Will's Show.
 
V červnu 2004 vydal obrázkovou knihu anglické konverzace Never Teach Me Grammar (就是不想學文法). Na obsahu spolupracoval v době, kdy byl hospitalizován kvůli zranění kolene.
 
Dne 7. srpna 2004 měl Will svůj první koncert za mořem. Cool Play Concert, jak se jmenoval, byl odehrán v Singapuru spolu s taiwanským umělcem Changem Shan-weiem.
 
Dne 3. září 2004 vydal Wilber Pan třetí studiové album Wu Ha, které se vyznačuje duetem Adoration to Happiness se zpěvačkou Angelou Chang.
 
Červenec 2005 se nese ve znamení Willova čtvrtého alba Expert. V prosinci toho samého roku pak vydal ještě remixové album Will Pan's Freestyle Remix 2005, které obsahuje remixové verze jeho dosud vydaných hitů a bonusové video CD se speciálními verzemi hudebních videí k Battle Room a Android.
 
V červnu 2006 vydal Wilber už páté studiové album s názvem Around the World. Krátce po vydání byl za píseň Mesmerised obviněn z plagiátorství. Někteří internetoví uživatelé ho obviňovali, že je tato píseň velmi podobná jedné z písní jihokorejského zpěváka Raina. Skladatel Guan Weitang se později přiznal, že opisoval z písně Each Time od East 17. Omluvil se a vzal na sebe všechny právní důsledky. Mezitím bylo ohlášeno, že Will byl v šoku, když se o tomto incidentu s plagiátorstvím dozvěděl.
 
V září 2007 vydal Will šesté studiové album Play It Cool, které zahrnuje spolupráci s mandopopovým zpěvákem Shinem. Spolupracovali na rockové písni Shut Up.
 
V březnu 2008 Will se zpěvákem Jacky Cheungem a dívčím triem S.H.E spolupracoval na písni Red Around The World, která byla nahrána Coca Colou jako jedna z pochodňových písní na Letních olympijských hrách v Pekingu.

 
Dne 18. července 2008 vydal první kompilační album pojmenované Will's Future, které obsahovalo tři nové skladby, dva remixy a 29 dříve vydaných písní. Jedna z nových skladeb, Summer Craze, byla ústřední melodií k taiwanskému dramatu Miss No Good, ve kterém si Will zahrál po boku Rainie Yang. Album obsahuje také jeho první pokus o kantonskou píseň. Je jí balada Transfer. O tři měsíce později bylo vydáno i druhé vydání Will's Future, které obsahuje 4 instrumentální skladby z Miss No Good a píseň ve spolupráci s Jeremym Ji, Same Regret.
 
Dne 22. května 2009 Wilber vydal již sedmé studiové album s charakteristickým názvem 007. Album nabízí duet Be with You se známým americkým zpěvákem Akonem.
 
V lednu 2011 vydává Wilber Pan své osmé studiové album 808, které zahrnuje úvodní znělku We Are All Afraid of Pain z Endless Love, kde si v roce 2010 zahrál po boku Sandrine Pinnay. Will má na tomto albu na svědomí 5 skladeb, které sám složil. Jednou z nich je Touch, na které spolupracoval s Nichkhunem z korejské chlapecké skupiny 2PM.
 
Po hlavní roli v Endless Love dostal Will mnoho hereckých nabídek včetně hlavní role v populárním taiwanském dramatu Love You. On nabídky ale odmítl a řekl, že se bude zabývat pouze rolemi, o kterých bude přesvědčen a které budou podle jeho očekávání. Roli v Love You nakonec získal herec Joseph Chang, který byl ten stejný rok nominován v kategorii na Nejlepší mužský herecký výkon na 46. ročníku Golden Bell Awards stejně jako Will. Dne 21. října 2011 získal toto ocenění Wilber Pan.

 
V roce 2012 byl Will jmenován velvyslancem Asie v 2012 Asia Metro Street Dance Competition. Mezi 28. a 29. srpnem pak spolupracoval s Google+ a YouTube a uspořádal 24hodinový Google+ Hangouts On-Air. Vše v souladu s propagací nového alba. Stal se tak první americko-taiwanskou celebritou, která živě vystupovala na Google+ Hangouts On-Air ve 24hodinovém intervalu.
 
Dne 31. srpna vydal deváté studiové album The Story of Billy a 9. října vydal jeho druhé vydání, které obsahovalo remixovou verzi písně The Story of Billy a bonusové DVD s šesti hudebními klipy. Dne 13. října se pak v Neo19 v Taipei konal slavnostní koncert, který byl souběžně vysílán živě na YouTube. Zde Will vystoupil se všemi písněmi z alba The Story of Billy včetně klavírního ztvárnění stejnojmenné úvodní písně. Jako host na koncertě vystupovala také zpěvačka Cindy Wang.
 
V květnu 2014 byl Wilber Ministerstvem spravedlnosti na Taiwanu jmenován národním protidrogovým velvyslancem.
 
Dne 13. června 2014 vydal Will své doposud poslední studiové album s jubilejním číslem 10, které nese název Clown. Píseň Snore, kterou album obsahuje a již Wilber zpívá spolu se zpěvačkou Rainie Yang, je ústřední melodií k taiwanskému televiznímu seriálu Tie The Knot (媽咪的男朋友).
 


 

PODNIKÁNÍ

 
V uplynulých letech se také pustil do světa podnikání. Jeho obchodní zájmy sahají až do streetové módy a mobilních her. V roce 2009 otevřel butik N.P.C (New Project Center) se streetovou módou, na kterém v Šanghaji spolupracoval s čínským moderátorem Nicem Li. Kromě Šanghaje má N.P.C své prodejny také v Pekingu, Hangzhou a na online webových stránkách Taobao. V roce 2010 pak Will založil i vlastní streetovou značku Undisputed.
 
Kromě toho je Wilber Pan také spoluzakladatel a kreativní ředitel softwarové společnosti Camigo Media, která vyvíjí populární moderní hry, jako jsou Fish Off, Pig Rockets a MeWantBamboo 2, jež dosáhla více než 20 milionů stažení.
 
V dubnu 2013 Will investoval do sportovního týmu a koupil si akcie Brooklyn Nets. Tým byl dříve ve vlastnictví amerického rappera a podnikatele Jay-Zho. To z něj udělalo prvního Američana taiwanského původu, který má vlastní americkou profesionální sportovní franšízu.
 
Ten samý měsíc byl Wilber zařazen na seznamu příjmů mezi 100 lidmi v 2013 Forbes China Celebrity na 44. místě, na základě svého předpokládaného zisku v roce 2012 ve výši 31 900 000 juanů (cca 105 652 800 Kč). 

TOP0 článků

Anketa

Z jaké další asijské země, kromě Jižní Koreje, posloucháte hudbu nejčastěji?

Taiwan
1,3%
Čína
46,9%
Japonsko
34,8%
Vietnam
5,4%
Thajsko
8%
Filipíny
0,5%
Indie
0,5%
Singapur
0,6%
Mongolsko
0,3%
Jiná
1,8%
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9