První barevné anime se dočkalo remasteru

19:02 | 18.05.2019 Yontalcar_ 0
Trápili jste se někdy otázkou, jaké anime jako první přešlo z černobílého vizuálu na barevný? Chtěli byste jej poznat? Není nic jednoduššího. Pokochejte se filmem, který se po x dekádách dočkal digitálního vzkříšení.
Hakujaden
Hakujaden FOTO: otakuusamagazine.com

Hakujaden, historicky první barevné anime, se letos objeví na filmovém festivalu v Cannes, v nádherném 4K remasteru. Snímek, také známý jako The White Snake Enchantress nebo Panda and the Magic Serpent, byl digitálně zrestaurován společnostmi Toei Lab Tech a Toei Digital Center. Původní produkci mělo na starost známé studio Toei Animation v roce 1958.

 

Režie se tehdy ujal Taiji Yabushita a příběh byl založený na tradičním čínském folklóru. Film se však ukázal být užitečný i v mnoha jiných směrech. Skrze něj byl divákům představen nadaný tvůrce Yasuo Ootsuka (Lupin III: The Castle of Cagliostro, Mumínci) a rovněž inspiroval spoustu ctižádostivých animátorů včetně mladičkého Hayao Miyazakiho. Ten, když poprvé spatřil Hakujaden, prohlásil: „Byl jsem vržen do hlubin své duše… poté, co jsem viděl oddanost a vážnost hlavní hrdinky, jsem se cítil trapně, uboze a celý večer jsem proplakal.“
 

(zleva: Hayao Miyazaki a Yasuo Ootsuka)


Tak moc silně dokáže Hakujaden na lidi zapůsobit. Takže pokud jste ještě neměli příležitost jej zhlédnout, nebo jste o něm jednoduše nevěděli, možná nastal čas, abyste to napravili. Tenhle historický anime kousek zřejmě stojí za podívanou. A i kdyby zrovna vám nepadl do noty, přinejmenším si rozšíříte obzory, což je vždycky fajn.

Oficiální trailer:

 

ZDROJ: otakuusamagazine.com
FOTO: picsunday.com


Diskuze

TOP0 článků

Anketa

Z jaké další asijské země, kromě Jižní Koreje, posloucháte hudbu nejčastěji?

Taiwan
1,3%
Čína
46,9%
Japonsko
34,8%
Vietnam
5,4%
Thajsko
8%
Filipíny
0,5%
Indie
0,5%
Singapur
0,6%
Mongolsko
0,3%
Jiná
1,8%
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9